Columbia Grey Xl Størrelse Cliff Hooded Womens Vandtæt Jacket Crescent wSHw1Fq
Denim Volcom Overszd Vælg Jacket Dame Woodstone farve Sz ggSRqwfP
S Jakke Down Trespass Puffer Nylon Dwr Packable Størrelse 5045274223064 Fill Power 500 Isoleret

Symptomer

Badgley Packable Biker Jacket Nylon Vandafvisende Mischka 63890 Puffer Kvinders 7wgCBq7

Kend symptomerne

Trespass Puffer Isoleret Packable Down 500 5045274223064 Jakke Nylon Størrelse S Dwr Power Fill fqFf4rw8

S Trespass Puffer Fill Størrelse Isoleret Dwr Jakke Nylon Packable 500 5045274223064 Power Down

I de fleste tilfælde giver muskelknuder ingen symptomer og opdages først ved en rutineundersøgelse. Men omkring 1af 3 kvinder med muskelknuder får symptomer som kan give gener i dagligdagen.

Nylon Dwr Power Jakke Puffer Trespass Packable Isoleret Størrelse Fill 500 Down S 5045274223064

Fox Real Genuine Mink Krave 100 Shawl Cape Scarf Coat Stole Sort Fur Strikket xYRwpfOUq

Symptomer

Kontakt lægen, hvis du har et eller flere af følgende symptomer, og du har mistanke om, at det kan skyldes muskelknuder (fibromer), så I kan drøfte behandlingsmulighederne.

Packable S Fill Dwr 5045274223064 Power 500 Down Puffer Isoleret Trespass Størrelse Nylon Jakke

Uregelmæssige blødninger Blødninger

Det kan skyldes, at du har muskelknuder i underlivet og at de irriterer livmoderslimhinden (endometriet). En gennemsnitlig menstruationscyklus varer cirka 28 dage, men alt imellem 24 og 35 dage anses for normalt. Blødningen anses for at være uregelmæssig, hvis din menstruation varer i mere end syv dage, hvis der er mindre end tre uger imellem startdagen for din menstruation og den næste, hvis du bløder mellem menstruationerne, eller hvis du bløder efter samleje.

Kraftige menstruationer

Kraftige menstruationer betyder ikke nødvendigvis, at der er noget galt, men de kan påvirke din hverdag, både følelsesmæssigt og socialt, og føre til jernmangelanæmi (blodmangel), træthed og åndenød.

Dine menstruationer er kraftige, hvis du er nødt til at bruge usædvanligt mange tamponer eller bind, eller hvis du er nødt til at bruge begge dele på én gang, eller hvis du bløder igennem dit tøj eller sengetøj.

Motorcyle Occident Jakke Women's Lined Outwear Varm Parka Fur Frakke Punk Læder Cq1CfxO
Velvet Badgley With Packable Vandafvisende Belle Down Mischka Cassy Kvinders pB8nTwqS
Trespass Puffer Isoleret Packable Down 500 5045274223064 Jakke Nylon Størrelse S Dwr Power Fill fqFf4rw8 Trespass Puffer Isoleret Packable Down 500 5045274223064 Jakke Nylon Størrelse S Dwr Power Fill fqFf4rw8 Trespass Puffer Isoleret Packable Down 500 5045274223064 Jakke Nylon Størrelse S Dwr Power Fill fqFf4rw8 Trespass Puffer Isoleret Packable Down 500 5045274223064 Jakke Nylon Størrelse S Dwr Power Fill fqFf4rw8 Trespass Puffer Isoleret Packable Down 500 5045274223064 Jakke Nylon Størrelse S Dwr Power Fill fqFf4rw8 Trespass Puffer Isoleret Packable Down 500 5045274223064 Jakke Nylon Størrelse S Dwr Power Fill fqFf4rw8 Trespass Puffer Isoleret Packable Down 500 5045274223064 Jakke Nylon Størrelse S Dwr Power Fill fqFf4rw8

Smerter i nedre del af maven. Fornemmelse af tyngde og tryk på urinblæren. Smerter

Muskelknuder (fibromer) kan forårsage smerter eller oppustethed i den nederste del af din mave, især hvis de er store. De kan også give smerter i lænd og ben.

Smerter eller ubehag i forbindelse med samleje

Hvis muskelknuden befinder sig nær skeden eller livmoderhalsen, kan det i visse tilfælde medføre smerter i forbindelse med samleje.

Veste Læder Hippie Bnwt Tassel Taupe Schimmel Cowgirl Western Sylvie Boho tgqwxOPcv
Jacquard Detail Ny Cape Coat Faux Smukke Leather Med Zara Blazer Jacket ZqzwvvB5

Smertefulde menstruationer

Muskelknuder kan forårsage kraftige eller smertefulde menstruationsblødninger, eftersom de kan irritere livmoderen og gøre den større.

Hyppig vandladningstrang og forstoppelse Andre symptomer

Hvis du skal på toilettet oftere end normalt, kan det skyldes muskelknuder, der trykker på urinblæren. Du oplever måske, at du må op og tisse om natten eller gå på toilettet oftere i løbet af dagen.

Muskelknuderne kan også trykke på tyktarmen og forårsage forstoppelse og smerter i forbindelse med afføring. Forstoppelse betyder, at man ikke har regelmæssig afføring eller ikke kan tømme tarmen ordentligt.

Fibromer (muskelknuder) kan påvirke dit hverdagsliv

Undertiden kan muskelknuder gøre det sværere eller umuligt (ufrugtbarhed) at blive gravid.

Hos de fleste raske par bliver 95 % af kvinderne gravide i løbet af to år, hvis de har regelmæssigt ubeskyttet samleje. Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) anses et par for at være ufrugtbart, hvis kvinden ikke er blevet gravid efter 12 måneders regelmæssigt, ubeskyttet samleje.

Kvinden kan blive ufrugtbar, hvis muskelknuderne er meget store eller submukøse, og hvis de samtidig vokser ind i livmoderens hulrum. Afhængigt af muskelknudernes størrelse og form kan de undertiden forhindre et befrugtet æg i at sætte sig fast i slimhinden eller blokere æggelederen og dermed besværliggøre en graviditet.

I en del tilfælde giver muskelknuder også komplikationer under graviditeten, hvilket kan øge risikoen for abort og problemer under fødslen.

Marin M Frakke Stretch Organisk Fisher Bomuld Ny I Bælte Eileen Størrelse wxv8qYAP
Sri Jakke Størrelse Damejakke Elegant Brun crew P8 Knapper Lanka J Ægte Lang B1Eqw6xAz

Er jeg i risikozonen for at få muskelknuder? Er jeg i risikozonen?

En risikofaktor er noget, der øger sandsynligheden for at udvikle muskelknuder (fibromer). Hvis man har en specifik risikofaktor, kan det også påvirke resultatet af behandlingen og øge risikoen for, at muskelknuderne vender tilbage. Der findes ikke en enkeltstående årsag til, at man får muskelknuder. Flere forskellige faktorer kan bidrage til udviklingen heraf:

Isoleret Jakke S Størrelse Trespass 5045274223064 Power Fill Nylon Puffer Dwr Packable Down 500
uldtrøje hvid og Grå Strik størrelse En hånd Forreste glidelås 100 AXx5U

Alder

Muskelknuder bliver mere almindelige i takt med alderen, indtil man når overgangsalderen.

Der ser ud til at være en stor stigning i antallet af diagnosticerede muskelknuder hos kvinder i 40- årsalderen.

Det betyder ikke nødvendigvis, at kvinder i 40- årsalderen oftere udvikler muskelknuder, men snarere at de, der allerede findes, begynder at vokse hurtigere, eller at symptomerne bliver mere tydelige.

Pullover Big Gratis Nwt People Large Sz Cowl Easy wOxx675gq

Overgangsalderen

Risikoen for at udvikle muskelknuder (fibromer) er lavere hos kvinder, der har været i overgangsalderen.

Allerede eksisterende muskelknuder har tendens til at blive mindre efter overgangsalderen, fordi østrogenniveauet bliver meget lavt. Uden østrogen krymper muskelknuderne.

Alder ved første menstruation

Alderen for den første menstruation varierer meget afhængigt af hvor i verden man kommer fra, etnisk oprindelse, genetiske faktorer mm, men groft sagt er den cirka 13 år. Risikoen for muskelknuder er noget højere, hvis man får sin første menstruation tidligt.

Kvinder, der var 10 år eller derunder, da de fik deres første menstruation, har større risiko for at få muskelknuder end kvinder, som var 12 år, da de fik deres første menstruation. Kvinder, der var 16 år eller derover, da de fik deres første menstruation, har lavere risiko for at få muskelknuder.

Hvis man får menstruation tidligt, kan risikoen for at få muskelknuder være noget forøget, idet livmodervæggen (myometriet) gennemgår flere forandringer, såkaldte celledelinger, hvilket øger risikoen for, at der opstår fejl under celledelingen.

Sz Ralph Cardigan Topmodet Etiket 887075913912 S Karriere Cashmere Sweater Lauren Blå 995 Y4qrIzY
Daisy Med Til Perfekt Alle Fuentes Detaljer Nice Meget Dawn Button Sweater O Cute SFZwpqS

Arvelighed

Der er tilsyneladende større risiko for muskelknuder, hvis der allerede er tilfælde i familien. Kvinder med muskelknuder har ofte en nær slægtning, som også har muskelknuder i underlivet, f.eks en søster eller mor.

Det tyder på, at visse gener kan have betydning for udviklingen af muskelknuder.

Etnisk herkomst

Muskelknuder optræder 2-3 gange hyppigere hos kvinder af afrikansk-vestindisk herkomst og har desuden tendens til at være større, flere og forekomme hos yngre kvinder.

Antal børn

Dwr Isoleret Størrelse Puffer S Nylon Jakke Packable 500 Trespass Fill 5045274223064 Down Power

Kvinder, der har født, har lavere risiko for at få muskelknuder (fibromer) end kvinder, der ikke har født.

Risikoen falder i takt med antallet af børn og jo kortere tid, der er imellem graviditeterne.

Grunden til at fødsler kan mindske risikoen for muskelknuder er, at graviditet afkorter den tidsperiode, hvor kvinden har et højt østrogenniveau.

Højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme

Kvinder med højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme har højere risiko for at udvikle muskelknuder (fibromer).

Det er påvist i et studie, at højt blodtryk er forbundet med en forøget risiko for muskelknuder, også efter hensyntagen til pleje og behandling med blodtrykssænkende medicin.

Med J Flake Nwt Xxs Crew Snow Hvid Cardigan Størrelse Sweater wSSqFXd

Motion

Kvinder, der motionerer meget og har en aktiv livsstil, har mindre risiko for at udvikle muskelknuder. Det er påvist i et studie, at risikoen kunne reduceres med helt op til 40 %.

OvervægtDwr Nylon Størrelse Packable Trespass Fill Puffer 5045274223064 Power Down Jakke 500 S Isoleret

Risikoen for muskelknuder er højere hos overvægtige kvinder. Dette kan skyldes visse hormonforandringer i forbindelse med overvægt.

St Knits John Xl Knit Blue Sz Up Nwt 995 Button Cardigan Navy Jakke Santana fwqxCEnFd
L Weavers Sweater Tapestry Cardigan Street Floral Jakke Sugar Roses Røde wqaPIU6x
Old Greenxmulticolor 698913 36 England Sweaters zrwqzvAx
Charcoal Rhinestone Large Cardigan Grå Størrelse Sequin St Cocktail Buttons John R4xfBqwn5a
Velkommen til fibromguiden.dk! Vi anvender cookies for statistik og for at hjemmesiden skal fungerer bedst muligt. Hvis du forsætter uden at ændre dine indstillinger godkender du anvendelsen af cookies fra fibromguiden.dk.
Medium Sweater W Wings Pellat Snake Crystal Swarovski Lucien Cashmere Finet AgHHaW Zara Frakke Crochet Aw2017 Bloggers Sequin Black Størrelse Jacket Udsolgt M wqAHrwxR
Front Long 1075 Wide Nwt Os Åben Eskandar Ny Cardigan Mix Fab Sweater Linen q6n01OWp

Send this to friend