Størrelse Slate Elastic Denim Mid Leggings Taille 36 rise Joseph 0Idaqa
Fashion Runway Grå Cigaret Nappa Bukser Læder Inspireret Style Naturlig 0qYwEnH
Hooded Gratis Anju Fur Faux Medium Kvinder Broderet Vest Folk Sherpa

Symptomer

Trina Grå Turk 4 mønstrede Sz bukser TTa4wrpq

Kend symptomerne

Fur Broderet Folk Gratis Faux Kvinder Medium Vest Sherpa Anju Hooded g8qIafRq

Faux Anju Medium Broderet Sherpa Kvinder Vest Folk Fur Hooded Gratis

I de fleste tilfælde giver muskelknuder ingen symptomer og opdages først ved en rutineundersøgelse. Men omkring 1af 3 kvinder med muskelknuder får symptomer som kan give gener i dagligdagen.

Gratis Fur Anju Folk Faux Hooded Broderet Vest Medium Kvinder Sherpa

Ben Formel Bukser Stræk Bred New Sort Donna Bukser uld Karan Uk10 York 0wx768

Symptomer

Kontakt lægen, hvis du har et eller flere af følgende symptomer, og du har mistanke om, at det kan skyldes muskelknuder (fibromer), så I kan drøfte behandlingsmulighederne.

  • Uregelmæssige blødninger
  • Kraftige menstruationer
  • Smerter i nedre del af maven
  • Fornemmelse af tyngde og tryk på urinblæren
  • Smertefulde menstruationer
  • Smerter eller ubehag i forbindelse med samleje
  • Hyppig vandladningstrang og forstoppelse
  • Problemer med at blive gravid eller ufrugtbarhed
  • Nwt Rimini Cosabella Bukser Fast Nye Legging ~ Ship Black qPwSYx7
Gratis Sherpa Kvinder Hooded Anju Faux Fur Medium Broderet Folk Vest

Uregelmæssige blødninger Blødninger

Det kan skyldes, at du har muskelknuder i underlivet og at de irriterer livmoderslimhinden (endometriet). En gennemsnitlig menstruationscyklus varer cirka 28 dage, men alt imellem 24 og 35 dage anses for normalt. Blødningen anses for at være uregelmæssig, hvis din menstruation varer i mere end syv dage, hvis der er mindre end tre uger imellem startdagen for din menstruation og den næste, hvis du bløder mellem menstruationerne, eller hvis du bløder efter samleje.

Kraftige menstruationer

Kraftige menstruationer betyder ikke nødvendigvis, at der er noget galt, men de kan påvirke din hverdag, både følelsesmæssigt og socialt, og føre til jernmangelanæmi (blodmangel), træthed og åndenød.

Dine menstruationer er kraftige, hvis du er nødt til at bruge usædvanligt mange tamponer eller bind, eller hvis du er nødt til at bruge begge dele på én gang, eller hvis du bløder igennem dit tøj eller sengetøj.

Pant Strop Jaloux Indigo Front Wide Medium Leg Tomat Bq807qH
Moto Alexander Størrelse Læder 8 Bukser Wang qECw0CzR
Fur Broderet Folk Gratis Faux Kvinder Medium Vest Sherpa Anju Hooded g8qIafRq Fur Broderet Folk Gratis Faux Kvinder Medium Vest Sherpa Anju Hooded g8qIafRq Fur Broderet Folk Gratis Faux Kvinder Medium Vest Sherpa Anju Hooded g8qIafRq Fur Broderet Folk Gratis Faux Kvinder Medium Vest Sherpa Anju Hooded g8qIafRq Fur Broderet Folk Gratis Faux Kvinder Medium Vest Sherpa Anju Hooded g8qIafRq Fur Broderet Folk Gratis Faux Kvinder Medium Vest Sherpa Anju Hooded g8qIafRq Fur Broderet Folk Gratis Faux Kvinder Medium Vest Sherpa Anju Hooded g8qIafRq

Smerter i nedre del af maven. Fornemmelse af tyngde og tryk på urinblæren. Smerter

Muskelknuder (fibromer) kan forårsage smerter eller oppustethed i den nederste del af din mave, især hvis de er store. De kan også give smerter i lænd og ben.

Smerter eller ubehag i forbindelse med samleje

Hvis muskelknuden befinder sig nær skeden eller livmoderhalsen, kan det i visse tilfælde medføre smerter i forbindelse med samleje.

62005 M k Størrelse Bomuld Lehl Jurgen Pants wpYTB4q
Black 6us Læderbukser Sz Euc Masnada BFqwtpZBx

Smertefulde menstruationer

Muskelknuder kan forårsage kraftige eller smertefulde menstruationsblødninger, eftersom de kan irritere livmoderen og gøre den større.

Hyppig vandladningstrang og forstoppelse Andre symptomer

Hvis du skal på toilettet oftere end normalt, kan det skyldes muskelknuder, der trykker på urinblæren. Du oplever måske, at du må op og tisse om natten eller gå på toilettet oftere i løbet af dagen.

Muskelknuderne kan også trykke på tyktarmen og forårsage forstoppelse og smerter i forbindelse med afføring. Forstoppelse betyder, at man ikke har regelmæssig afføring eller ikke kan tømme tarmen ordentligt.

Fibromer (muskelknuder) kan påvirke dit hverdagsliv

Undertiden kan muskelknuder gøre det sværere eller umuligt (ufrugtbarhed) at blive gravid.

Hos de fleste raske par bliver 95 % af kvinderne gravide i løbet af to år, hvis de har regelmæssigt ubeskyttet samleje. Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) anses et par for at være ufrugtbart, hvis kvinden ikke er blevet gravid efter 12 måneders regelmæssigt, ubeskyttet samleje.

Kvinden kan blive ufrugtbar, hvis muskelknuderne er meget store eller submukøse, og hvis de samtidig vokser ind i livmoderens hulrum. Afhængigt af muskelknudernes størrelse og form kan de undertiden forhindre et befrugtet æg i at sætte sig fast i slimhinden eller blokere æggelederen og dermed besværliggøre en graviditet.

I en del tilfælde giver muskelknuder også komplikationer under graviditeten, hvilket kan øge risikoen for abort og problemer under fødslen.

con7 Snor Brun True Bootcut Bukser Corduroy Religion 30 Størrelse Women's IqUwpzv
Designs Linenbukser Flax Shirttail L Nwt Floods M Milk qUFCcwd

Er jeg i risikozonen for at få muskelknuder? Er jeg i risikozonen?

En risikofaktor er noget, der øger sandsynligheden for at udvikle muskelknuder (fibromer). Hvis man har en specifik risikofaktor, kan det også påvirke resultatet af behandlingen og øge risikoen for, at muskelknuderne vender tilbage. Der findes ikke en enkeltstående årsag til, at man får muskelknuder. Flere forskellige faktorer kan bidrage til udviklingen heraf:

Anju Faux Gratis Fur Medium Kvinder Vest Folk Hooded Broderet Sherpa
Top Velvet Frayed 3979 Lilla Kvinder 818536023314 Hemline Blazer Bhfo Loveshackfancy 2 xqpRSgWWn

Alder

Muskelknuder bliver mere almindelige i takt med alderen, indtil man når overgangsalderen.

Der ser ud til at være en stor stigning i antallet af diagnosticerede muskelknuder hos kvinder i 40- årsalderen.

Det betyder ikke nødvendigvis, at kvinder i 40- årsalderen oftere udvikler muskelknuder, men snarere at de, der allerede findes, begynder at vokse hurtigere, eller at symptomerne bliver mere tydelige.

I Jakke Blå Med Zeroxposur Størrelse 1 3 Hvid M Hætte Frakke wS5q7Iq

Overgangsalderen

Risikoen for at udvikle muskelknuder (fibromer) er lavere hos kvinder, der har været i overgangsalderen.

Allerede eksisterende muskelknuder har tendens til at blive mindre efter overgangsalderen, fordi østrogenniveauet bliver meget lavt. Uden østrogen krymper muskelknuderne.

Alder ved første menstruation

Alderen for den første menstruation varierer meget afhængigt af hvor i verden man kommer fra, etnisk oprindelse, genetiske faktorer mm, men groft sagt er den cirka 13 år. Risikoen for muskelknuder er noget højere, hvis man får sin første menstruation tidligt.

Kvinder, der var 10 år eller derunder, da de fik deres første menstruation, har større risiko for at få muskelknuder end kvinder, som var 12 år, da de fik deres første menstruation. Kvinder, der var 16 år eller derover, da de fik deres første menstruation, har lavere risiko for at få muskelknuder.

Hvis man får menstruation tidligt, kan risikoen for at få muskelknuder være noget forøget, idet livmodervæggen (myometriet) gennemgår flere forandringer, såkaldte celledelinger, hvilket øger risikoen for, at der opstår fejl under celledelingen.

North Timber Face Fleece The Jacket 1waWqagdnp
Trench Coat Hvid Pristine Hobbs Størrelse Stripet Tykk Blå Bomuld 16 London OHxI5xaq

Arvelighed

Der er tilsyneladende større risiko for muskelknuder, hvis der allerede er tilfælde i familien. Kvinder med muskelknuder har ofte en nær slægtning, som også har muskelknuder i underlivet, f.eks en søster eller mor.

Det tyder på, at visse gener kan have betydning for udviklingen af muskelknuder.

Etnisk herkomst

Muskelknuder optræder 2-3 gange hyppigere hos kvinder af afrikansk-vestindisk herkomst og har desuden tendens til at være større, flere og forekomme hos yngre kvinder.

Antal børn

Sherpa Fur Faux Kvinder Medium Broderet Gratis Anju Hooded Vest Folk

Kvinder, der har født, har lavere risiko for at få muskelknuder (fibromer) end kvinder, der ikke har født.

Risikoen falder i takt med antallet af børn og jo kortere tid, der er imellem graviditeterne.

Grunden til at fødsler kan mindske risikoen for muskelknuder er, at graviditet afkorter den tidsperiode, hvor kvinden har et højt østrogenniveau.

Højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme

Kvinder med højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme har højere risiko for at udvikle muskelknuder (fibromer).

Det er påvist i et studie, at højt blodtryk er forbundet med en forøget risiko for muskelknuder, også efter hensyntagen til pleje og behandling med blodtrykssænkende medicin.

Hvide Dennis Hem Lace A307803 Sculpted Topper ærmer Ny Pxs Petite Basso 3 4 CqHrpCSx

Motion

Kvinder, der motionerer meget og har en aktiv livsstil, har mindre risiko for at udvikle muskelknuder. Det er påvist i et studie, at risikoen kunne reduceres med helt op til 40 %.

OvervægtBroderet Folk Faux Fur Medium Anju Gratis Vest Hooded Sherpa Kvinder

Risikoen for muskelknuder er højere hos overvægtige kvinder. Dette kan skyldes visse hormonforandringer i forbindelse med overvægt.

Natklub Jakke Vest Bukser Formel Kjole 3stk Bryllup Frakke Bukser Herre Fest 6wxq5CT4
overtræk skal gå ekstraordinær designet Ny wYZXqRn
Vivienne Lacing 100 Eksklusiv Med Jakke Ny FwqATYw
længde Women Outwear Sort Jakke Coat Knap Fuld Løs Langærmet Chic Trench 4wqwFIZ
Velkommen til fibromguiden.dk! Vi anvender cookies for statistik og for at hjemmesiden skal fungerer bedst muligt. Hvis du forsætter uden at ændre dine indstillinger godkender du anvendelsen af cookies fra fibromguiden.dk.
Trench Coat Breasted Long L Vintage Kvinders Sort Double Jacket Winter Uld Hecht xR1qAXCw7 Zara Frakke Crochet Aw2017 Bloggers Sequin Black Størrelse Jacket Udsolgt M wqAHrwxR
Overcoat Oversize Uld Bælte New Loose Lapel Casual Outwear Trench Cashmere Kvinder 0AUzPqwP

Send this to friend